Interkerkelijk Koor Les Sirènes – Westland

2001

De veelzijdigheid van Les Sirènes blijkt wel weer uit onze bijdragen aan de Koninginnedag-aubade  op 30 april en de Dodenherdenking op 4 mei 2001 in De Lier. Bij het eerste overheerste voor het feestelijke gevoel dat hoort bij deze dag en bij de Dodenherdenking was meer ingetogenheid op zijn plaats. Tijdens de herdenking brachten wij naast een toespraak van burgemeester H.van der Meer, een bijdrage van bewoners van het ACZ en een bijdrage van jongeren van jeugdhonk “De Garage” , de volgende liederen ten gehore: Liefde is de Bron, Love changes everything, O God die vol van liefde zijt, Laat geen mens (zijn medemensen haten) en “Want U bent Heer” met daarin de bewerking van “Blijf met mij Heer”. Na afloop van de dienst werden kransen gelegd bij het monument aan de Sportlaan, ter nagedachtenis aan diegenen die zijn gevallen tijdens oorlogen waar ook ter wereld.

Op 9 juni  2001 werd voor de zesde keer de “Korendag Monnickendam” georganiseerd door de Cantorij Grote Kerk Monnickendam. Er namen 78 koren deel aan deze korendag, waaronder Les Sirènes. Tussen 10 uur ’s morgens en 5 uur ’s middags was het mogelijk op 6 verschillende lokaties te luisteren en kijken naar de deelnemers, die elk een progamma vulden van een half uur. Les Sirènes deed dit jaar voor het eerst mee. Wij kwamen rond het middaguur aan in Monnickendam en tot 4 uur was iedereen vrij om te doen waar hij zin in had.Er waren zoveel verschillende koren en genres dat het soms moeilijk was om een keuze te maken. Om half 5 was ons eigen optreden in de Grote Kerk. Wij brachten de volgende nummers ten gehore: Be joyfull always, Break forth into joy, Love changes everything, Jacobs ladder en Allemaal samen. Het publiek reageerde enthousiast en op verzoek werd Allemaal Samen nog een keer herhaald. Daarna verzamelden veel deelnemers zich in de Grote Kerk om te luisteren en kijken naar een optreden van het gastkoor Cantorij Grote Kerk Monnickendam. De dag werd afgesloten met een samenzang met het orkest van het Leger des Heils, Amsterdam west.

Op deze dag hebben wij onze medewerking verleend aan een avond voor klanten van Rabobank De Maaslanden. Speciaal voor deze gelegenheid hadden wij wat vrolijke nummers ingestudeerd zoals “Jan Klaassen was Trompetter”. “Land van Maas en Waal”  en “Funiculi Funicula” . Natuurlijk zongen wij ook wat nummers van ons normale repertoire. Andere artiesten op deze  avond waren de Maasdijkse tenor Chris Dijkshoorn en de Crazy Pianoband van Kees Toets. De stemming onder het publiek zat er (vooral na de pauze) goed in en ook wij als koorleden kunnen terugkijken op weer een geslaagde avond.

2002

In een zaal vol met familie, vrienden en andere belangstellenden hebben wij ons tweede Koffieconcert gegeven. Dit concert was tevens bedoeld als afscheidsconcert voor onze dirigent Robert H. Vorwald. Hij heeft daarom  zelf het programma voor dit concert samengesteld.We zongen wat vlottere nummers zoals o.a.”Power” ,”Be Joyfull Always”, “Geniet van het Goede” en “Open up your heart”. Maar ook rustige nummers zoals “Genade ook voor mij” , en een ode aan Beethoven met “The day you sang this song”‘. Muzikale intermezzo’s kregen wij van  onze  toetseniste Oksana,   fluitiste Brenda en onze oud- toetsenist Jeroen Na een dank- en afscheidswoord van voorzitter Maarten  werd dit koffieconcert afgesloten met het spetterende “Music” van John Miles.

2003

Zondag 27 april was het eerste optreden welke wij geheel met dirigent Peter Kavelaar hebben voorbereid. Die avond verleenden wij onze medewerking aan een jongerendienst in de Ned. Herv. Domkerk te De Lier. Wij zijn gewend voor een dienst eerst even in te zingen. Dat begon deze keer in de tuin van de kerk omdat ook de foto van  Les Sirènes op de “home-pagina” wel aan een update toe was. Het inzingen zelf verliep prima, temeer omdat de nagalm (akoestiek) in zo’n lege Domkerk vanzelf al voor kippenvel zorgde. Daarna nog even een kopje koffie in gebouw De Rank. Daar werden wij opgewacht door een delegatie van de  Lierse afdeling van de Westlandse Politieke Partij G.B.W. (in De Lier D.L.B.). Uit handen van raadslid Leo Boekestijn ontving voorzitter Maarten Keijzer een zgn. “Goed-Zo-Taart” omdat de DLB ter ore was gekomen dat Les Sirènes het afgelopen jaar ondanks het moeizame zoeken naar een nieuwe dirigent nooit het vertrouwen in de toekomst had verloren. Daarom was de partij van mening dat het bestuur van Les Sirènes deze blijk van waardering wel verdiend had. Wij als leden konden het daar natuurlijk alleen maar mee eens zijn. Gezien  en gehoord de reacties vanuit het publiek kan alleen maar gezegd worden dat ons optreden tijdens de kerkdienst weer een optreden met een gouden randje was.

Het is zo langzamerhand een traditie geworden dat Les Sirènes  haar muzikale en vocale medewerking verleent  bij de jaarlijkse Koninginnedag-aubade op het gemeentehuisplein in De Lier. Het weer werkte dit jaar niet helemaal mee, maar de stemming was er niet minder om. Na de toespraak van burgemeester H.van der Meer en het hijsen van de vlag, begon de aubade. Naast het  “Beatrixlied” op de melodie van “In naam van Oranje” en het bekende “Piet Hein” zongen wij nog  ons eigen bekende lied “Allemaal Samen”, het aloude “Let’s Twist Again”, waarbij de dirigent het toch voor elkaar kreeg dat er wat voetjes van de vloer gingen, en “Tulpen uit Amsterdam”, waarbij ook het publiek uit volle borst mee kon zingen en deinen. De aubade werd zoals altijd afgesloten met het “Wilhelmus”.

Aansluitend werd  de aubade nogmaals ten gehore gebracht in Bejaardenverzorgingstehuis ‘Triangel’, waarbij de bewoners door ons royaal in de bloemetjes (tulpen in dit geval) werden gezet.

2004

Naast de  “normale” optredens, zoals bijvoorbeeld op 10 maart in verzorgingstehuis Hof van Spaland in Schiedam, en onze bijdrage aan Koninginnedag was er  één hoogtepunt in 2004 waar wij niet aan voorbij kunnen gaan.

Les Sirènes bestaat dit jaar 35 jaar. En dat hebben we gevierd.

Na maandenlange voorbereidingen vierden wij ons jubileum op 4 juni. Het thema was “Oud en Nieuw”.  Dat hield in dat er vóór de pauze liedjes werden gezongen die al wat langer op ons repertoire staan en ná de pauze de wat nieuwere nummers.

Het werd een grandioze happening. Ons publiek werd verwelkomd met een drankje tussen oude en nieuwe sferen. En Dat Les Sirènes op reis (door de tijd) ging werd al snel duidelijk, want bepakt en bezakt betraden wij het podium, waar de trein klaar stond om te vertrekken.

Na het swingende “Power” volgende twee oude, bekende, nummers, geschreven door onze vroegere dirigent Dick Broekarts, nl. Allemaal Samen en Plichten & Taken. For you are lord werd gedirigeerd door onze vorige diregen Robert H.Vorwald.

Het programma werd vervolgd met “Geniet van het Goede”, “We will love Him”, “Love changes everything” en “Goede Moed” .

Zo vloog de eerste helft van de avond om. Voor de zangers van Les Sirènes echter geen tijd om van een rustige pauze te genieten, want er moest snel verkleed worden.

Na het vuurwerk, (dat hoort immers bij Oud en Nieuw) startten wij met “Brand new day” en “I have dream (Martin Luther King).

Halverwege het programma was het tijd voor onze gasten om op te treden. Wij hadden namelijk het Ensemble V Aria Bella uit Zoetermeer uitgenodigd om een bijdrage aan ons programma te leveren.

Gezamenlijk zongen wij nog “Standing on the Promises” en een medley van “The Phantom of the Opera).

Het programma werd afgesloten met “Music”van John Miles.

2005

2005 kent 2 hoogtepunten.

De eerste was op 7 januari.  In samenwerking met muziekvereniging Excelsior uit De Lier werd een nieuwjaarsconcert georganiseerd. Voor Les Sirènes de afsluiting van het 35-jarig jubileum jaar en voor Excelsior de afsluiting van het 90 jarig jubileum.

Tevens was dit het laatste optreden met Peter Kavelaar als dirigent van Les Sirènes,

Het werd een vrolijke avond in een bomvolle Vredekerk in De Lier.

Het 2e hoogtepunt was aan het einde van het jaar op 16 december. Die avond gaven wij een groots Kerstconcert, ook de de Vredekerk in  De Lier.

Na ruim een half jaar voorbereiding mocht Les Sirènes haar uitvoering van het kerstverhaal “The Promise of Christmas” van componist Dan Burgess ten gehore brengen.

Muzikaal bijgestaan door Chr. Muziekvereniging “Honsels Harmonie”, een aantal muzikanten,  een aantal solisten en een verteller.

De reacties waren lovend.