In mei 1969 kwamen Fred en Ruud Zuidgeest  uit De Lier op het idee om een R.K.kinderkoor op te richten, met Ruud als dirigent en Fred achter het orgel.

Op 31 oktober 1970 kreeg het kinderkoor een nieuwe naam, nl. jeugdkoor “Les Sirènes”

ruudz 1971
Ruud Zuidgeest is op 25 juli 2007 overleden.


De naam Les Sirènes is ontleend aan de Griekse mythologie. De Sirenen waren zeenimfen die op rotsachtige eilanden leefden en zo ontroerend konden zingen en musiceren dat de zeelieden die voorbij kwamen er door aangetrokken werden. De zeelieden letten niet meer op hun schip dat op de rotsen liep en zonk.

Het koor werd enthousiast ontvangen in de regio. Ter gelegenheid van het eerste lustrum in 1974 werd zelfs  besloten een L.P. uit te brengen.
Tevens werden er concerten gegeven mmv. van bekende artiesten als John Woodhouse, Saskia & Serge,  Imca Marina en trompettist Marty.

LS-LP1974

De leeftijd van de koorleden ging echter zodanig omhoog dat het koor  op 5 februari 1973 werd uitgebreid met een jongerenkoor. De naam wordt dan: Interkerkelijke Koren Les Sirènes.


Inmiddels had Fred Zuidgeest het dirigentschap overgenomen van zijn broer, maar helaas bleek dat het jeugdkoor niet langer rendabel was en werd opgeheven. Ook het jongerenkoor “vergrijst” en er werd besloten de naam definitief te veranderen in  “Interkerkelijk Koor Les Sirènes”
fredz  1975  1981

In één van die periodes werd het combo o.a.  gevormd door Rob vd Meij,  Peter Kruithof en Gert Kögeler, drie jongens die later de basis zouden vormen voor de “De Kromme Jongens” een Westlandse band die in de jaren 90 erg populair was in de regio.

Nadat Fred Zuidgeest wegens werkzaamheden zijn functie als dirigent heeft neergelegd wordt in september 1983 de heer D. Broekarts aangesteld als dirigent. De heer Broekarts schreef en componeerde de meeste liederen zelf. Onder zijn leiding groeide LS uit tot het koor wat het nu is.
Eén van de hoogtepunten in de periode van de heer Broekarts was een optreden op de Floriade in Zoetermeer (1992).

 broekarts  floriade 1992-01a
De heer Broekarts werd bij zijn afscheid in 1992 benoemd tot “ere-dirigent”
Op 11 maart 2000 is hij op 75-jarige leeftijd overleden.


Van 1992 tot 2002 werd het koor gedirigeerd door de heer Robert.H.Vorwald.
Ook hij bewerkte en schreef muziekstukken voor het koor en ook hij gaf zijn eigen (klank)kleur aan LS.

Onder zijn leiding werd in november 1998 de eerste CD opgenomen.
vorwald  LS-1999

Vanwege zijn goede relatie met het Leger des Heils hebben we een aantal optredens gehad met brassbands van het Leger en ook kerkdiensten van  het Leger des Heils hebben diepe indrukken op ons koor achtergelaten.

Een ander hoogtepunt wat wij met Robert Vorwald beleefden was in 1995 het bevrijdingsconcert in de Grote Kerk te Apeldoorn.

apeldoorn  monnickendam

I n 1997 en 1999 werd meegewerkt aan de Proms van De Lier, een lokale muzikale happening met harmonie, koor en artiesten.
In maart 2000 gingen wij op bezoek bij het Marker Mannenkoor voor een concert aldaar en in november 2001 kwamen de heren van het Marker Mannenkoor naar De Lier voor een tegenbezoek, inclusief concert.
Ook hebben wij in juni 2001 deelgenomen aan de Korendag in Monnickendam, een groots opgezet korenfestival met ca. 75 koren.


Van december 2002 tot begin januari 2005 stond ons koor onder de muzikale leiding van dirigent Peter Kavelaar.

Het waren 2 woelige jaren. Allereerst werd toegewerkt naar een gezamenlijk optreden met het andere koor o.l.v. Peter Kavelaar, het Eurokoor Nederland. Samen met hen werd in juli 2003 een openluchtconcert gegeven aan de Leidse grachten, tijdens de Leidse Lakenfeesten.

leiden2003 LS2004

Het volgende hoogtepunt waar naar toe werd gewerkt was het 35-jubileum van Les Sirènes in juni 2004.

De carrière van Peter Kavelaar bij Les Sirènes werd afgesloten met een nieuwjaarsconcert i.s.m. Chr.Harmonievereniging Excelsior , begin januari 2005 in De Lier.


kavelaar
Peter Kavelaar is op 3 oktober 2014  op 63 jarige leeftijd overleden.


Vanaf 12 januari 2005 tot september 2010 stond Les Sirènes onder leiding van dirigent Hans Matla.

matla  LS2005

I n 2005 heeft Les Sirènes onder zijn leiding “The Promise of Christmas” uitgevoerd in de Vredekerk in De Lier. In 2006 werd deze uitvoering herhaald in Oud-Beijerland in samenwerking met het Interkerkelijk Koor Jedidjah. In 2006 vond een Scratchconcert plaats van “The Promise”  in het Atrium van Stadhuis van ’s Gravenhage.

In 1996 ontdekte Hans Matla bij toeval een oratorium “The Jerusalem Passion”. Hij nam zich voor hier iets mee te gaan doen en dat resulteerde in een aantal grote en succesvolle concerten in de Grote Kerk in Den Haag en in de Doelen in Rotterdam. Daar werd het oratorium uitgevoerd door solisten een koor van ca. 250 zangers, orgel, piano en een groot symphonieorkest.
Op 30 maart 2008 werd “The Jerusalem Passion” voor de 4e maal uitgevoerd o.l.v. Hans Matla. Les Sirènes was deze keer één van de koren die deelnam aan dit grote project in de Doelen in Rotterdam.
Het was een geweldige belevenis om met zoveel mensen te zingen in een uitverkochte zaal.

JP 0440


2009 stond geheel in het teken van het 40 jarig jubileum van Les Sirènes. Naar aanleiding hiervan werd door koorlid Wietske de Jong-Hertsenberg (1957-2014) een nieuw logo ontworpen en werd ook de website geheel vernieuwd.

Speciaal voor het jubileumjaar was er een jubileumlogo. Ons officiële nieuwe logo vindt u boven aan elke pagina van deze website.

  Het oude logo en het speciale jubileumlogo 


Ter gelegenheid van ons jubileum zijn we met het koor van 4 t/m 8 juni 2009 naar Praag geweest. Naast een geweldig weekend hebben we daar ook een indrukwekkend optreden gehad in de Salvatorkerk.

 

In november 2009 was ons 40-jarig jubileumconcert in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk.

DSC_0214


Vanaf september 2010 was er een vacature voor een dirigent.In die periode had Les Sirènes een aantal interim dirigenten. Te weten: Arie Vooijs en Ellen de Jonge


In september 2011 keerde een oude bekende terug. Robert H.Vorwald werd in eerste instantie ook interim-dirigent, maar al snel bleek dat de zoektocht naar een nieuwe dirigent zijn einde naderde. De klik was er meteen en vanaf 1 december 2011 staat Les Sirènes weer officieel onder leiding van Robert H. Vorwald.

vorwald02

Met Robert hebben we inmiddels al weer diverse optredens achter de rug. U vindt ze terug in onze archiefmap. Maar ons 45-jarig jubileumconcert in het Atrium van Priva-De Lier hoort wel op deze geschiedenis-pagina thuis.  Dit concert werd gehouden met de 100-jarige muziekvereniging Excelsior uit De Lier. Binnen korte tijd was de zaal compleet uitverkocht.

5 Jaar later, november 2019. vierden wij ons gouden jubileum. Op de plek waar het destijds allemaal begon, de RK-Kerk in De Lier.  Medewerking werd verleend door de Westlandse band “De Kromme Jongens”  die ooit (eentje nog steeds)   óók bij de muzikale begeleiding van Les Sirènes behoorden.

Eind juni 2022 kwam na  2x een periode van ruim 10 jaar een einde aan de samenwerking met Robert H.Vorwald.


Na intensieve zoektocht hebben wij sinds 29 maart 2023 weer een nieuwe dirigent: Julië van Burken.