Interkerkelijk Koor Les Sirènes – Westland

2006

Vrijdag 31 maart 2006 gaf het Harmonie-orkest van muziekvereniging EMM uit Maasdijk haar jaarlijkse concert. Les Sirènes was uitgenodigd om aan dit concert mee te werken. Uiteraard gaven wij hier graag gehoor aan.

Het werd een gezellige avond met veel publiek en vrolijke muziek.

EMM beet de spits af met Euro Celebretion, Sinfonia Classica, Shirim en Walkabout.

Daarna was de beurt aan Les Sirènes. Wij zongen achtereenvolgens Carry the Light, Love changes everything, Full Control, I will give thanks en Power.

Na de pauze stonden EMM en Les Sirènes gezamenlijk op het podium. EMM begon met een blokje Aziatische, Afrikaanse muziek en Les Sirènes sloot daar bij aan met The Lion Sleeps Tonight en een medley van de musical The Lion King.

Vervolgens het hoogtepunt van de avond: EMM speelde een aantal bekende melodieën van Elvis Presley en werd daarbij gedirigeerd door Mister Elvis himself.

Tenslotte nog een aantal nummers gezamenlijk en kunnen we terugkijken op een geslaagd optreden van beide verenigingen.

Voor de 11e keer werd door de Cantorij Grote Kerk te Monnickendam de Korendag georganiseerd. Het enthousiasme voor deze dag is enorm. Een aantal koren zijn al vanaf de start in 1996 van de partij.

Elk half uur brengt een koor haar eigen programma van maximaal 20 minuten. De overige 10 minuten krijgen koor en publiek de gelegenheid samen enkele liederen te zingen of een eenvoudig muziekstuk in te studeren. Aan het einde van de dag is in de Grote Kerk samenzang van alle koren onder begeleiding van een brassband.

In 2001 heeft Les Sirènes ook aan deze korendag deelgenomen, en dat was een groot succes, dus enthousiast gingen wij ook in 2006 weer naar Monnickendam.

Het was een zonnige dag. Tot een uur of vier was iedereen vrij om te doen waar hij/zij zin in had. Een terrasje pakken of luisteren bij andere koren. Om 4 uur mochten wij optreden in de schitterende RK HH.Nicolaas en Antoniuskerk. Het was even spannend met het geluid, maar het werd wel een optreden waar de spetters vanaf vlogen.

Met dank aan ons gelegenheidscombo: Christiaan, Gerald, Moniek en Brenda.

Voor de derde keer organiseerde Les Sirènes een koffieconcert.

Speciaal voor donateurs, familie, vrienden en andere belangstellenden presenteerde Les Sirènes zich weer als vanouds. Er was geen stoel onbezet in de grote zaal van Partycentrum De Rank in De Lier. Onder het genot van een kopje koffie kon mijn luisteren naar een kleine greep uit het uitgebreide repertoire van Les Sirènes.

Natuur een aantal  christelijke liederen, een tweetal nummers uit de kerstmusical “The Promise of Christmas” en ook een medley van liedjes uit bekende grote musicals, zoals The Phantom of the Opera en The Lion King.

Speciaal voor dit concert hadden wij één van de eerste musicals van Andrew Loyd Webber ingestuur, namelijk Joseph and the amazing technicolor dreamcoat.

Les Sirènes werd tijdens dit concert muzikaal begeleidt door onze vaste pianist Rob van den Berg. Achter het drumstel zat Arie Boertje. Soliste was Joke de Jong en de ladyspeaker van Chellie Hakker.

Zaterdag 16 december 2006 hebben wij voor de tweede maal “The Promise of Christmas” van componist Dan Burgess uitgevoerd.

Deze keer was de organisatie in handen van één van de andere koren van dirigent Hans Matla, nl. interkerkelijk koor “Jedid-Jah” uit Oud-Beijerland. Muzikale begeleiding werd verzorgd door het combo van Jedid-Jah en Chr. Muziekvereniging Honsels Harmonie uit Honselersdijk, aangevuld met Marjatta Fehres op de harp en Rob van den Berg op synthesizer.

Solisten waren Denise Matla (sopraan), Martijn Dijkstra (tenor), Arie Maarten Piet (bas) en Piet Gootjes (verteller)

De uitvoering vond plaats in een uitverkochte aula van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland.

Het programma vóór de pauze kwam geheel voor rekening van Jedid-Jah en de solisten. Na de pauze kwamen wij er bij en stond er een koor van ruim 120 stemmen op het podium.

Net als in 2005 was het weer een plezier om “The Promise of Christmas” uit te voeren en er kwam eigenlijk weer veel te snel een einde aan.

2007

Op 12 januari 2007 hebben Les Sirènes en muziekvereniging Excelsior weer een nieuwjaarsconcert verzorgd in de Vredekerk in De Lier.

Het werd een swingende, afwisselende avond, met o.a.  “The Pirates of the Caribbean” door Excelsior en “Joseph and the amazing technicolor dreamcoat”  en “The Phantom of the Opera” door Les Sirènes.

De avond werd afgesloten met een gezamenlijk “Rood” van Marco Borsato.

Dierenpension de Dijckhorst bestond 35 jaar. Reden voor eigenaar Jan Ruijgrok en zijn vrouw om iets speciaals te organiseren.  Omdat Jan al jarenlang lid is van het Westlands Mannenkoor was die keuze snel gemaakt en Les Sirènes werd hierbij uitgenodigd,

Het was de eerste keer dat beide koren elkaar troffen. En dat resulteerde in een unieke avond. Het programma was swingend, vrolijk en afwisselend. Op ludieke manier aan elkaar gepraat door Alphons de Wit.

Ondanks dat de temperatuur in de tent daalde, en  de wind buiten te keer ging werd het voor zowel koor als publiek een hartverwarmende avond.

The Promise of Christmas van Dan Burgess wederom op herhaling. Deze keer als scratchconcert in het Atrium van het Stadhuis van Den Haag. D.w.z. op 17 december met een aantal andere koren, Les Sirènes en belangstellenden het stuk instuderen (voor zover nodig) en op 19 december de uitvoering. 200 zangers en zangeressen bij elkaar, muzikaal begeleid door het Rijnlands Symphonie Orkest, dat geeft een hele unieke uitvoering van The Promise.

2008

Meer dan een jaar van te voren zijn we begonnen met de voorbereidingen. Het was een hele klus, maar het was het allemaal waard.

Op 30 maart 2008 werkte Les Sirènes mee aan een megaproject van dirigent Hans Matla.

Een concert met 293 zangers en zangeressen, samengesteld uit 5 verschillende koren, 4 solisten, en een verteller,  begeleid door het grote Doelen Orgel,  2 piano’s , een Jazzcombo en het Promenade orkest.

En dat allemaal in De Doelen in Rotterdam.

De  Jerusalem Passion is een modern/klassiek muziekstuk wat verteld over de lijdensweg van Christus en het nieuwe Jeruzalem van daarna.

Het werd een belevenis waar wij met trots op terugkijken.

Om ons 40-jarig jubileumjaar 2009 in te luiden werd in december 2008 een Kerst-Inn georganiseerd. Alle zalen van Partycentrum De Rank in De Lier waren voor die gelegenheid afgehuurd.

Tijdens de Kerst-Inn werd het nieuwe logo en de vernieuwde website onthuld.

Gasten werden verwelkomd door de Kerstman, waar je dan weer mee op de foto kon, er was verkoop van wijn en kerststukjes. Er werden kerstverhalen verteld, Ook kinderkoor “De Keten” trad op, Er waren kleurplaten voor de kinderen en uiteraard zorgde Les Sirènes voor muziek en zang. Het was een geweldige happening wat werd afgesloten met samenzang van Les Sirènes en De Keten.

2009

2009 stond vrijwel in zijn geheel in het teken van ons 40 jarig jubileum. De vijf gratis optredens die wij aanboden aan Westlandse kerken waren binnen de kortste keren geboekt.

Van 4 /m 8 juni verbleven wij met een groot aantal leden in Praag. Waar wij uiteraard allerlei avonturen beleefden.

Donderdagmorgen vroeg vertrokken wij uit De Lier. Na de nodige tussenstops was er een heerlijk diner in een gezellig restaurant in de stad Plzen. Na het diner werd de reis voortgezet en om een uur of 11 kwamen we aan in  hotel  Jerome House in Praag. Vrijdagmorgen begon met een stadswandeling onder leiding van een gids. Deze wandeling eindigde onder de beroemde klok van Praag. Daar hebben we op onze eigen manier reclame gemaakt voor ons concert die avond.

Eind van de middag nog even repeteren en ’s avond was het dan tijd voor ons concert in de St. Salvatorkerk aan de Salvátorskástraat.  Gratis entree en een bomvolle kerk. Wat gaf ons dat een adrenaline ! Het werd een avond om nooit te vergeten.

Zaterdag brachten wij een bezoek aan het stadje Karlovy Vary, bekend van de warmwaterbronnen. Zondag’s hebben we op ons eigen tempo Praag verkend en maandagmorgen was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Aan het einde van 2009 , nl. op 13 november, gaven wij ons grote jubileumconcert in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk.

Het concert begon met de lancering van een “raket”, want immers in 1969 , het jaar dat Les Sirènes begon, landde de eerste raket op de maan. Daarna volgend de liedjes en sketches elkaar in rap tempo op.  Het was hard werken, want voor bijna elk blokje optreden hadden we een andere outfit aan, om tenslotte te verschijnen in de nieuwe kledinglijn die wij daarna zouden gaan dragen.

Uiteindelijk is het een showavond geworden wij met trots op terug kunnen kijken.

2010

2010 leek na 2009 een rustig jaar te worden. Maar niets bleek minder waar.

De eerste helft van het jaar traden we op in Monster,  Leidschendam, De Kreek en Westerhonk. Ons jaarfeestje vond plaats in Volendam,  en na de zomervakantie traden we op in de Heenweg en in Maasland.  Met Arie Vooijs als interimdirigent. Met hem organiseerden we op 19 december een Kerstconcert in Partycentrum “t Centrum in De Lier.